____________ ____________ ταξιδεύοντας: Ιανουαρίου 2011

ταξιδεύοντας

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

106 ~ Μαξίμ Nτυκάν: με κάμερα, στην Ελλάδα του 1850



Maxime Du Camp (1822-1894)


«H Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις τέχνες μας, μέσα στα ήθη μας, μέσα στη φιλοσοφία μας, μέσα στην ποίησή μας, μέσα στην καλλιέπειά μας' βρίσκεται μέσα σε κάθε πολιτισμό αλλά όχι πια στην Ελλάδα' η ψυχή της έχει γίνει ψυχή του ανθρώπινου γένους.  Αν η Ελλάδα και ο Χριστιανισμός δεν είχαν εμφανισθεί, ο κόσμος θα βρισκόταν ακόμα σε άγρια κατάσταση, στη λίθινη εποχή της νοημοσύνης. - Maxime Du Camp: "En Grèce" Souvenirs littéraires

μετάφραση: Αναστασία Καραστάθη
από το βιβλίο
Η Ελλάδα, φωτογραφία και λογοτεχνικό ταξίδι στον 19ο αιώνα
εκδ. Μπάστας, Πλέσσας, 1997


__ __ __ __

Ο συγγραφέας Μαξίμ Ντυκάν επισκέπτεται την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μεγάλου προς ανατολάς ταξιδιού, που πραγματοποιεί με τον Φλωμπέρ, κατά τη διετία 1849-1851. Από τους πρώτους ερασιτέχνες φωτογράφους, επιστρέφει με ένα πλήθος αρνητικών και καταγράφει τις εμπειρίες του. Τα βιβλία του είναι από τα πρώτα που εικονογραφούνται με φωτογραφίες. Σταθμοί του στην Ελλάδα: Ρόδος, Πειραιάς Αθήνα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μέγαρα, Κόρινθος, Μυκήνες, Σπάρτη, Πάτρα.

Image and video hosting by TinyPic
Ρόδος (φωτ: visitgreece.gr)

__ __ __ __

Ο Μαξίμ Ντυκάν, Γάλλος συγγραφέας και φωτογράφος από τους πρωτοπόρους, επιστήθιος φίλος του Γκουστάβ Φλωμπέρ, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1822, στο Παρίσι. Γιος επιτυχημένου χειρουργού, μετά το πέρας των σπουδών του, μπόρεσε να ικανοποιήσει την σφοδρή του επιθυμία για ταξίδια χάρη στην περιουσία του πατέρα του. Άνθρωπος κοινωνικός και φίλος της περιπέτειας, γνωστός για τις ανάγλυφες περιγραφές της γαλλικής ζωής του 19ου αιώνα, έγραψε ταξιδιωτικά και νουβέλες, ποίηση και κριτικές τέχνης, μελέτες για κοινωνικά ζητήματα και μία μονογραφία για τον φίλο του, συγγραφέα και ποιητή, Θεόφιλο Γκωτιέ. Το 1853 ορίσθηκε αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής και το 1880 εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Όταν, το 1851, ανέλαβε την επιμέλεια του γαλλικού λογοτεχνικού περιοδικού Revue de Paris, δημοσίευσε σε συνέχειες την περίφημη Μαντάμ Μποβαρύ, αλλά, δυστυχώς, οι διενέξεις που προέκυψαν εξ αυτού, πάγωσαν την φιλική του σχέση με τον μεγάλο γάλλο συγγραφέα. Στο δίτομο έργο του Souvenirs littéraires, με πολλές πληροφορίες για συγγραφείς της εποχής, περιέλαβε και μη κοινολογημένες πληροφορίες για τον Φλωμπέρ και την πάλη του με την επιληψία, ενώ στο βιβλίο του Expédition des deux-Siciles περιέγραψε τις εμπειρίες που απέκτησε ως εθελοντής πλάι στον Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι, τον επαναστάτη ήρωα του ιταλικού Ριζορτζιμέντο.


- φωτογραφίες: welt.de, visitgreece.gr