____________ ____________ ταξιδεύοντας: 54 ~ Τζων Πέντλαντ Μάχαφυ: Μύηση κάτω από τη σκιά των ερειπίων

ταξιδεύοντας

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

54 ~ Τζων Πέντλαντ Μάχαφυ: Μύηση κάτω από τη σκιά των ερειπίων


Sir John Pentland Mahaffy (1839-1919)
Ευρυμαθής και πολυτάλαντος

Ο Τζων Πέντλαντ Μάχαφυ, καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Δουβλίνου, και αργότερα πρύτανης, ήταν φιλόλογος ανωτάτης κλασσικής μόρφωσης, αιγυπτιολόγος και διδάκτωρ μουσικής. Γεννήθηκε κοντά στο Βεβέ της Ελβετίας, και αφού πήρε τα πρώτα του γράμματα εκεί και στην Γερμανία, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τρίνιτυ και το 1869 έγινε ο πρώτος καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Δουβλίνο.


Βεβέ

O Μάχαφυ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1875, ως επ' αμοιβή συνοδός ενός τελειόφοιτου του Καίμπριτζ. Αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού ήταν το θαυμάσιο βιβλίο του "Rambles and Studies in Greece", που μέχρι το 1913 είχε φθάσει στην έβδομη έκδοση. Θέμα του είναι η γεωγραφία της Ελλάδος, η ελληνική ιστορία και η ελληνική εικαστική τέχνη. Η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1877 και αυτή τη φορά συνοδεύει τον Όσκαρ Ουάιλντ, του οποίου είναι υπεύθυνος καθηγητής. Την προηγούμενη χρονιά είχαν πάει μαζί στην Ρώμη, αλλά αυτή τη φορά ήθελε να αποτρέψει τον φοιτητή του από ένα ακόμα ταξίδι στη Ρώμη από φόβο μήπως προσηλυτισθεί στον ρωμαιοκαθολικισμό. Είχε εμμονές με τον καθολικισμό και προσπαθούσε να απομακρύνει την πιθανότητα ασπασμού του δόγματος από όσους διέκρινε ότι είχαν αυτή την τάση. "Όχι, Όσκαρ, δεν μπορούμε να σε αφήσουμε να γίνεις καθολικός αλλά, αντ' αυτού, θα σε κάνουμε έναν καλό παγανιστή" του είπε, και σε επιστολή του προς τη σύζυγό του, της γράφει πως τα κατάφερε. Η Ακρόπολη, οι Μυκήνες, η αρχαία Ολυμπία είχαν επηρεάσει τον νεαρό Όσκαρ. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τον Τζων Σάλλιβαν, που κι αυτός επισκέφθηκε την Ελλάδα μαζί με τον Μάχαφυ. Αν και έμαθε ελληνικά και ήταν φίλος του τότε πρωθυπουργού Τρικούπη, έγινε Ιησουίτης ιερέας και είναι υποψήφιος για οσιοποίηση.


Ολυμπία

Άνθρωπος δραστήριος και πολυτάλαντος, δεν περιοριζόταν μόνον στην ακαδημαϊκή καριέρα του και στην συγγραφή των πολυάριθμων βιβλίων του. Έριχνε σφαίρα και έπαιζε κρίκετ για την Ιρλανδία, και έλεγε πως ήξερε τα πάντα για την ράτσα του κάθε αλόγου κούρσας στην επαρχία του Ούλστερ. Πνευματώδης, πολυμαθής, εκκεντρικός και σνομπ, αν και τον θεωρούσαν ως έναν από τους πιο εριστικούς Δουβλινέζους, ταυτόχρονα τον αναγνώριζαν σαν ένα σπουδαίο πνεύμα που παρά την αναμφισβήτητη εριστικότητά του μπορούσε να είναι και ιδιαίτερα ευγενικός. Ο Όσκαρ Ουάιλντ, με τον οποίο, μάλιστα, είχε κάνει και μακρές συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, τον περιγράφει ως τον πρώτο και μεγαλύτερο δασκαλό του.



Από τα πιο αξιόλογα βιβλία του με θέμα την ελληνική Ιστορία και την λογοτεχνία είναι "Η Ιστορία της Κλασσικής Ελληνικής Λογοτεχνίας", "Η Κοινωνική Ζωή στην Ελλάδα από τον Όμηρο ως τον Μένανδρο", "Η Αργυρά Εποχή του Ελληνικού Κόσμου", "Η Ελληνική ζωή και η σκέψη από τον Αλέξανδρο μέχρι την Ρωμαϊκή κυριαρχία", "Ο Ελληνικός Κόσμος υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων από τον Πολύβιο μέχρι τον Πλούταρχο". - (Κ.σ-Μ)


- Φωτογραφίες:dbpedia.org, odysseetheater.com
olegus.info, galenfrysinger.com,orgsfrang.com
- Εξώφυλλα: amazon.com
- Βασική πηγή των πληροφοριών: Irish
Institute of Hellenic Studies at Athens