____________ ____________ ταξιδεύοντας: 34 ~ Αλέξης Εουδάλδ Σολά: Μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισπανίας

ταξιδεύοντας

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

34 ~ Αλέξης Εουδάλδ Σολά: Μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισπανίας


Alexis Eudald Solà (1946-2001)
"αρχή ενός νόστου"

O Ισπανός ακαδημαϊκός Αλέξης Eudald Solà ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην Ακαδημία της Βαρκελώνης. Με την πολυσχιδή δράση του, έδωσε μεγάλη ώθηση στη μελέτη της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας στον ισπανικό χώρο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Καβάφη. (από το www.moi.gov.cy)



Ι si la trobes pobra, no és que Ítaca t'hagi enganyat.
Savi com bé t'has fet, amb tanta experiència,
ja hauràs pogut comprendre què volen dir les Ítaques.

Από τους μεγαλύτερους γνώστες και μελετητές της κλασικής και σύγχρονης Ελλάδας στην Ισπανία, o λογοτέχνης Αλέξης Eudald Solà σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το 1979 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Μελέτες πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη". Από το 1972 άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και την Κύπρο, γοητευμένος από τον αρχαίο αλλά και από τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Διετέλεσε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. (από το cultureguide.gr)


Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Ο Αλέξης Eudald Solà συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος πολλών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για τη μελέτη και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, δημοσίευσε πολλές μελέτες για Έλληνες συγγραφείς και μετέφρασε στα καταλανικά ποιήματα του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ελύτη και άλλων. (cultureguide.gr)


Αθήνα

Από το 1987 είχε εκλεγεί ως Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετημάτων για την ελληνική λογοτεχνία. Το 1994 τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό της Τιμής και το 1998 με το Βραβείο Αθηνών, ενώ το 1995 διορίστηκε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Καταλωνία και Αραγωνία. (www.moi.gov.cy/)


Λευκωσία

= = = = =

Το 1992, ο Solà και ο χαράκτης Joan Barbara δημοσίευσαν στα καταλανικά τη βιβλιοφιλική έκδοση “Empuries, inici d'un return (Εμπούριας, αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό και λογοτεχνικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας (την ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ.) και φθάνει στην γη της Φώκαιας. O Solà μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης, με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία, απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους. - (από το cultureguide.gr)



Εικόνες και φωτογραφίες: i1.trekearth.com, www.tristanbarbara.com,
liberopoulos.gr, www.disordered.org, www.ub.es, www.vuw.ac.nz

2 Comments:

Anonymous Ελένη Λεμονή :

Συγχαρητήρια για το περιεκτικό σας ιστολόγιο, Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχετε και μου δώσατε μεγάλη χαρά όταν μπόρεσα μέσα στο ζοφερό καιρό που ζούμε να βρά αυτή την όαση πληροφόρησης, γνώσης και ευαισθησίας, πολύ ωραίος ιστότοπος που σου δίνει φτερά, χάρηκα που πέρασα τόση ώρα διαβάζοντας τις τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, σας ευχαριστώ
Ελένη Λεμονή χανια
καθηγ. Αγγλικών

Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2015 12:36:00 π.μ.  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Γειά σου Ελένη, χαίρομαι που βρήκες υλικό που σε ενδιαφέρει. Ευελπιστώ σύντομα να είμαι σε θέση (διάθεση) να το συνεχίσω.

Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2015 6:53:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home